Blog EUSARF2018 Porto

door: Natasha Koper

Natasha is niet voor iedereen een bekend gezicht. Hoe dat komt? Ze houdt zich achter de schermen bezig met haar promotieonderzoek naar de effectiviteit van de JIM-aanpak. Ben je benieuwd naar haar ervaringen? In deze blog vertelt ze je meer over de EUSARF[1] conferentie waar ze in oktober haar onderzoek heeft gepresenteerd.

Een beetje zenuwachtig stapte ik ‘s avonds op het vliegtuig naar Porto. Ik was wel eerder naar conferenties geweest, maar nog niet in het buitenland en ook nog niet alleen. Op het vliegveld in Porto werd ik opgewacht door mijn airbnb host Francisco en zijn vrouw Monica. Ze vertelden trots dat ze pas net gestart waren met hun airbnb. Ze hadden nog nooit een gast gehad die zo lang zou blijven: 10 dagen! Dat is inderdaad wel lang, dacht ik toen. Hoe ik mijn dagen alleen door zou komen, had ik nog niet bedacht. Francisco en Monica reden een extra stukje om zodat ik de zee kon zien. Wat een prachtig uitzicht! Toen we aankwamen bij mijn thuis voor de komende anderhalve week, heb ik snel mijn spullen uitgepakt en klaargelegd voor de volgende dag. Ik controleerde een aantal keer of ik echt alles in m’n rugtas gestopt had (poster, handouts, notitieblok). Toen ik er zeker van was dat ik niks was vergeten, ben ik snel mijn bed in gesprongen. De volgende dag stond een spannende dag te wachten!

Natasha Koper - onderzoeker

Natasha Koper – onderzoeker

De volgende ochtend stond ik vroeg op en stapte ik met mijn poster naar buiten. Vandaag begon de preconferentie van EUSARF, een dag voor jonge onderzoekers die – je raadt het al – vóór de echte conferentie plaatsvindt. Ik was vroeg, veel te vroeg. Toen ik aankwam, was er niemand bij het gebouw. Na even zoeken, vond ik iemand van de organisatie. Ik moest nog even wachten, vertelde ze me. Langzaam druppelden er meer mensen binnen. Enkelen kenden elkaar al, maar de meesten stonden net als ik alleen met hun poster te wachten tot ze zich konden registreren. Tijd werd onze gemeenschappelijke vijand – we stonden al zo lang te wachten – en dat schepte een band. De eerste gesprekken ontstonden. Ik ontmoette die dag jonge onderzoekers uit Portugal, Hongarije, Amerika, Frankrijk, Iran, Nederland, en waarschijnlijk nog veel andere landen. Al deze onderzoekers houden zich bezig met onderzoek naar jeugdhulp met als doel om de hulp te verbeteren. Ons gemeenschappelijk doel versterkte de band die pas vanochtend ontstaan was. Aan het einde van de dag kon ik niet wachten tot de volgende dag, om nóg meer kennis en ervaring uit te wisselen tijdens workshops, presentaties en gesprekken tijdens de pauzes. Tevreden over het verloop van de eerste dag, ging ik terug naar mijn appartement.

Ook tijdens de EUSARF conferentie vloog de tijd voorbij. Onderzoekers, professionals en beleidsmakers van over de hele wereld waren bij EUSARF om hun kennis te delen en elkaar te inspireren. Ik volgde sessies over pleegzorg in Europese landen, veiligheid in residentiële zorg, effectiviteit van interventies, en nog veel meer. Op de laatste dag was het mijn beurt om een presentatie te geven. Ik was benieuwd hoeveel mensen er zouden komen naar een sessie op de laatste dag, vroeg in de ochtend. Het tijdstip zat misschien niet mee, maar het onderwerp wel. Het inzetten van het sociaal netwerk was een terugkerend thema bij EUSARF. Het belang ervan werd door meerdere sprekers benadrukt, maar door kritische vragen uit het publiek moesten sprekers vaak toegeven dat er in hun interventie geen methode was opgenomen om het te doen. In mijn presentatie wilde ik daarom juist daarop ingaan: de JIM-aanpak vindt niet alleen dat het sociaal netwerk belangrijk is, we doen er ook echt iets mee. Dat bericht kwam duidelijk binnen bij de (20!) aanwezigen. Mijn publiek was razend nieuwsgierig naar de JIM-praktijk! Vraag na vraag werd gesteld over het werken met JIMs. Hoe wordt de JIM gekozen? Is elke JIM goed? Wat zijn de eisen aan een JIM? Welke begeleiding heeft een JIM nodig? Belangrijke vragen die ook leven onder JIM-professionals. In mijn onderzoek probeer ik antwoord te geven op deze (en andere) vragen over de JIM-aanpak. Ben je benieuwd naar de voortgang van mijn onderzoek of (tussentijdse) resultaten? Houd dan de Stichting JIM nieuwsbrief en website in de gaten!

 

Onderzoekspresentatie over JIM

Onderzoekspresentatie over JIM

[1] EUSARF is een wetenschappelijke vereniging, om precies te zijn de: European Scientific Association on Residential & Family Care for Children and Adolescents. EUSARF organiseert elke twee jaar een internationale conferentie in een Europese stad.